HTML

Emberállat

Az ember az állatvilág része. Evolúció alakította ilyenné. Evolúció alakította a hitét is.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Az ember evolúciója (1.)

2007.02.26. 13:59 Budax

Mesélek egy kicsit az ember evolúciójáról. Menjünk vissza nagyjából 6-7 millió évet! Élt akkor egy faj, amelyből később a mai ember, és a csimpánz is kifejlődött. Illetve még sok másik faj is, de ezek már nem léteznek. Kihaltak, mondhatnánk. (Azért nem teljesen igaz egy mindegyikükre, hiszen létezik minimum két olyan leszármazási ág, amely sosem halt ki. Az egyik a mai emberé, a másik a csimpánzé (vagy a bonobóé). Tehát igaz, hogy egy 3 millió évvel ezelőtti ősünk olyan faj tagja volt, amely faj egyedei ma már nem élnek, de ezek az egyedek nem utódok nélkül haltak ki, hiszen itt vagyunk.)

Tehát körülbelül 6-7 millió évvel ezelőtt élt egy emlős faj, de ez a populáció minimum két részre oszlott. Az egyik része a mai csimpánzok őse. Ez a faj úgy 2-2,5 millió éve újabb két részre hasadt, egyik részéből lettek a mai törpecsimpánzok (bonobók), másik részéből a "közönséges" csimpánzok. Ennél biztosan sokkal több ág is létezett, de csak ennyi maradt meg mára.

A populáció másik részét homo ágnak hívjuk. Ebből lettek az australopithecusok, erectusok, a neandervölgyi és a mai ember is.

Mi változott őseinkben ez alatt a 6-7 millió évben? Hát, jó sok minden. Felegyenesedett, megtanult beszélni, stb, stb. Mindezt most nem sorolnám fel. De amit ki szeretnék emelni, hogy nem egyik pillanatról a másikra következett be ez a rengeteg változás. És hogy minden egyes apró változásnak megvolt a maga előnye.

Dehát mihez, kihez képest előny? A többiekhez képest. De kik a többiek? Ha egy fajt nézünk, lehetne, hogy a többi faj. De ennél az esetek nagy részében sokkal fontosabb, hogy a többi egyedhez képest.

A csimpánzok, vagy egyáltalán a főemlősök (gibbon, orangután, gorilla, csimpánz) messze az állatvilág egyik legfejlettebb, legintelligensebb lényei. Számtalan olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyet elsőre emberinek mondanánk. Például eszközt használnak és készítenek. Képesek önálló taktikát kieszelni, és figyelembe veszik, hogy társuknak is lehet egy hasonló taktikája. Kapcsolatokat hoznak létre, bonyolult társadalmi rendszerük van, stb. Természetesen sok más állatra is elmondható ez, akár madarakra, rágcsálókra, macskafélékre, kutyafélékre, bálnákra, stb. De a legkomplexebb mégis a majmoké.

Tehát igazi verseny nem a főemlősök és valamely másik faj között folyhat, hanem a főemlősök közt. És itt már minimális előny is komoly tényező lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emberallat.blog.hu/api/trackback/id/tr10040458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása