HTML

Emberállat

Az ember az állatvilág része. Evolúció alakította ilyenné. Evolúció alakította a hitét is.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Az ember evolúciója (4.)

2007.02.26. 14:52 Budax

Természetesen a kultúra sem a mai szintjén alakult ki azonnal. De mi is a kultúra?

A legtöbb állat tevékenységtípusainak legnagyobb részét genetikailag örökli. Ezen később tanulás útján már csak apróbb módosítások történnek. A madár tud repülni, de fiókája még nem. A fióka nem úgy tanul anyjától, hogy megfigyeli, mit és hogyan is csinál az anyja. Az anya pusztán állandó tornagyakorlatra inspirálja fiókáját. És ha a szárnyizmok már megfelelő erősségűek, a fióka magától is meg tud tanulni repülni. Magától is késztetést érez rá.

A főemlősök legtöbb tevékenysége is genetikailag örökölt. Ezen azonban jelentősebb változtatást is végre tud hajtani tanulás során. Ez egyrészt több mindent megjegyezni képes agyának köszönhető. De másrészt hajlamának is, hogy szeret "majmolni" másokat.

A főemlősök egy sor tevékenységüket csak anyjuktól veszik át. És az átvétel sem bizonyítottan úgy történik, hogy az állat megfigyeli a mozdulatsort, megnézi, hogyan kell csinálni, megérti azt, és elismétli. Nem. Általában csak azt figyeli meg, hogy ha ilyen  és ilyen körülmények közt bizonyos helyen valamit művelek, akkor annak lesz valami pozitív hozadéka.

Az ember képes tanulni nem csak anyjától, hanem bármely másik tagjától is. Nem csak azt veszi észre, hogy milyen pozitív eredmény járthat valamivel, hanem azt is, hogy hogyan kell azt elérni. Maga a tanulásra való képesség genetikailag örökölt. De a konkrét tevékenység nem. Ez a kultúra csírája. Tevékenységeink jelentős részét már nem genetikailag kapjuk, hanem annál jóval többet később is megtanulhatunk.

De azért ez is elég csalóka. Ha nem lenne olyan agyterületünk, amely alkalmas a beszédértésre, beszéd létrehozására, gondolataink algoritmizálására, nem tudnánk megtanulni beszélni. Ezért nem tud egyetlen csimpánz sem megtanulni beszélni. (Az egyes felröppent hírek, hogy a csimpánzok elsajátították a jelbeszédet, tévesek.)

Ha nem lenne olyan agyterületünk, mely képes az egyes arckifejezések, mozdulatok, bármilyen jelzések alapján mások lehetséges belső állapotát kikövetkeztetni, nem lenne ilyen fejlett szociális érzenységünk, stb, stb

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emberallat.blog.hu/api/trackback/id/tr6840469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása